Ajax in blessuretijd pijnlijk onderuit bij FC Twente
Datum: 12-12-2016  Bron: ajax.nl
Ajax’ uitwedstrijd tegen FC Twente leek na 90 minuten regelrecht af te koersen op een gelijkspel. In de blessuretijd ging het alsnog faliekant mis voor de Amsterdammers. Na rood voor Nick Viergever tekende Mateusz Klich uit een penalty in de extra speeltijd voor de winnende: 1-0. Ajax sloot een reeks van 20 opeenvolgende ongeslagen wedstrijden daarmee in mineur af.


Drie dagen na het 1-1-gelijkspel van ‘jong Ajax’ bij Standard Luik trokken de Ajacieden in Eredivisie-verband oostwaarts. Het podium van de UEFA Europa League werd verruild voor het decor van de Eredivisie. Bij zo’n wisseling hoort de voorbije weken ook een deels vernieuwde Ajax-ploeg. In Enschede deed Peter Bosz weer een beroep op zijn, normaal gesproken, eerste keus. Dat het onderlinge kwaliteitsverschil tussen de spelers in zijn selectie niet bepaald groot is, is een geruststellende vaststelling. Het is een weelde.

Basisploeg
In de Amsterdamse basisploeg sprongen vier Ajacieden er vooraf uit. Zo keerde Davy Klaassen terug van een schorsing, die hem een week eerder in de competitie tegen FC Groningen aan de kant hield. De captain was donderdag al wel van de partij tegen Standard. Hakim Ziyech stond voor het eerst sinds zijn overgang naar Amsterdam tegenover zijn oude club. Mitchell Dijks verving de geblesseerde Daley Sinkgraven. Anwar El Ghazi, ten slotte, verscheen voor het eerst sinds 20 augustus weer aan de aftrap van een Eredivisie-duel. De rechtsbuiten bewees donderdag zijn scorende waarde met een schitterend doelpunt in Luik. Zondag was de aanvaller helaas minder in beeld.

Een mooi extra verhaal bij deze 51ste editie van FC Twente – Ajax was de plek in de wedstrijdselectie van Justin Kluivert. Kluivert junior – zoon van oud-spits Patrick – debuteerde zondag in het keurkorps van Bosz. Vele Ajacieden zullen op een officieel debuut hebben gehoopt van ‘kleine’ Kluivert, op de dag van de wedstrijd 17 jaar en 220 dagen jong. Het jongensboek dat wellicht in junior schuilt, bleef zondag nog even gesloten.

Balans
Kort nadat koploper Feyenoord in Alkmaar AZ met liefst 0-4 had geklopt, hielden Twente en Ajax elkaar een middag lang aardig in balans. De clubs bleven aan elkaar gewaagd. Voor rust verdween zowel de vrijetrap van Lasse Schöne als de kopstoot van Ziyech naast het doel van Nick Marsman. Amin Younes verzuimde zijn ploeg op slag van rust op voorsprong te zetten. De linksbuiten rondde een fraaie dribbel af met een schot dat ook al langs de verkeerde kant van de paal zeilde. De Tukkers konden daar kansen van Mateusz Klich en Dylan Seys tegenover stellen. Laatstgenoemde was dicht bij een treffer met een spectaculaire volley; maar die inzet scheerde over het doel van André Onana.

Ajax was zeven tellen na de hervatting van de tweede helft wel bijzonder dicht bij een voorsprong. Twente verprutste de aftrap en bracht Kasper Dolberg ongewild in kansrijke positie. De poeier van de Deen verdween rakelings naast. De spanning nam met het wegtikken van de speeltijd alleen maar toe. Het waren immers de Amsterdammers die moésten scoren om in het spoor te blijven van Feyenoord.

Slotkwartier
Maar ook met invaller Mateo Cassierra (voor Dolberg) konden de Amsterdammers het slotkwartier geen afstand nemen van Twente. Het lukte maar niet een bres te slaan in de compact spelende ploeg van René Hake. Sterker nog: het ging in de extra tijd zelfs flink mis voor de Ajacieden. Nick Viergever werd ongewild het lijdend voorwerp, toen hij uitgleed bij een voorzet van Bersand Celina en de bal in eigen doelgebied wegsloeg. Scheidsrechter Dennis Higler kon weinig anders dan Viergever met zijn tweede gele kaart van het veld sturen. FC Twente mocht het treffen bovendien vanaf de penaltystip beslissen. Klich wist zich wel raad met het buitenkansje; de Pool schoof de bal uiterst koeltjes voorbij Onana. Het was een treffer met fatale gevolgen: 1-0.

Een week voor de competitietopper tegen PSV deed Ajax slechte zaken in Tukkerland. Ajax moet nu na 16 speelrondes drie punten goedmaken op Feyenoord. PSV kwam in deze 16e speelronde dankzij een 1-0-overwinning op Go Ahead Eagles dichter bij de Amsterdammers. Ook het onderlinge verschil tussen de Ajacieden en Eindhovenaren bedraagt welgeteld drie punten. Dat belooft een spectaculaire afsluiter van de eerste seizoenshelft van de Eredivisie. Eentje die hopelijk wél goed afloopt voor de Ajacieden.

Onnodig
,,Dit is een onnodig verlies'', keek Bosz teleurgesteld terug. Waarop de Ajax-trainer vooral ook keek naar de tekortkomingen van zijn eigen ploeg. ,,Bij de kansjes die je krijgt, moet je afdrukken. Zeker tegen een tegenstander die ver terug op zijn eigen helft speelt. Dan kan je de momenten daarna afstand nemen. Maar we moeten nu niet doen alsof er van alles aan de hand is. We moeten niet opeens heel dramatisch doen. Al is dit wel duur puntenverlies in de titelrace.''
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken
Brobbey: Kenneth heeft goed geluisterd
Drie commissarissen kondigen vertrek aan
Van t Schip over Feyenoord, de fitheid en FC Twente-thuis
Diant Ramaj voorlopig uitgeschakeld

Volgende wedstrijd

Ajax  VS  S.B.V. Excelsior

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20