Ajax besluit succesvolle groepsfase met remise in Luik
Datum: 09-12-2016  Bron: ajax.nl
Ajax heeft de poulefase van de UEFA Europa League donderdagavond afgesloten met een remise bij Standard Luik. De Ajacieden leken door een treffer van Anwar El Ghazi lange tijd op weg naar de zege, maar de thuisploeg kwam vijf minuten voor tijd langszij: 1-1.

Met een ongeslagen status en liefst veertien punten kan Ajax niettemin terugkijken op een zeer geslaagd optreden in groep G. De ploeg van Peter Bosz, die al zeker was van de groepswinst, weet maandag wie de tegenstander wordt bij de laatste 32. Dan is de loting in Nyon. Een van de vier slechtste afvallers uit de Champions League of een nummer twee uit de Europa League kunnen worden getroffen.

Zoals reeds aangekondigd op de persconferentie voerde Peter Bosz flink wat wijzigingen door. Ten opzichte van de gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Groningen (2-0) bleven alleen Amin Younes en Donny van de Beek staan. De tegen Groningen geschorste Davy Klaassen keerde terug in de basiself. Daarnaast verdedigde Diederik Boer het Amsterdamse doel en haalde daarmee de gemiddelde leeftijd van het overwegend jonge elftal omhoog.

Met verve
Dat vele mutaties niet tot een verzwakking hoeven te leiden, wezen vooral het bekerduel in september tegen Willem ll (5-0) en de vorige Europa League-wedstrijd tegen Panathinaikos uit. Toen presenteerden diverse wisselspelers en jonge talenten zich eveneens met verve. Dat was in Luik opnieuw het geval.

De wedstrijd begon vanuit Amsterdams perspectief in mineur. De supporters van Ajax gooiden vuurwerk op het veld, waardoor de wedstrijd werd stilgelegd en na een kort oponthoud werd hervat.

Standard stond voorafgaand aan de wedstrijd tweede, met een iets beter doelsaldo dan Celta de Vigo, en begon enthousiast. De eerste kans was voor de Belgen, via Jean-Luc Dompé. Het schot van de linksbuiten ging echter voorlangs. Na ongeveer een kwartier kwam Ajax in zijn ritme en nam het langzamerhand de regie over.

Persoonlijk succes
Na 23 minuten spelen leek Klaassen de score te openen, maar zijn kopbal – al dan niet de doellijn gepasseerd – werd door de arbitrage niet als een geldig doelpunt erkend. Even later kwamen de Ajacieden alsnog op voorsprong. Donny van de Beek vond met een schitterende crossbal aan de rechterkant El Ghazi. De aanvaller was gelanceerd, los van zijn man en verschalkte met een kiezelhard schot Guillaume Hubert: 0-1.

Voor El Ghazi was zijn goal ook een persoonlijke succes. De aanvaller werd op disciplinaire gronden een maand teruggezet naar Jong Ajax en is inmiddels weer een week terug in de A-selectie. Tegen Groningen versierde hij al een strafschop waaruit Hakim Ziyech de wedstrijd besliste.

In het slotkwartier van de eerste helft drong Standard meer aan. Toch was het dreigendste moment voor Ajax. Cassierra kon de bal in kansrijke positie echter net niet afdrukken. Standard stelde er nog een gevaarlijk schot van Dompé tegenover.

In de tweede helft moest Standard komen en dat deed de thuisploeg dan ook. Toch bleven de beste kansen voor Ajax. El Ghazi liet zich kort na rust gelden met een lange solo, maar stuitte in de korte hoek op doelman Hubert. Vervolgens hadden een fraai afstandsschot van Nouri (net naast de kruising) en een kans van Cassierra (na mooie steekpass Younes) een beter lot verdiend.

Niet in de roos
Het betekende niet dat het in die fase energiek spelende Standard geen kansen kreeg. Integendeel. In de 64e minuut miste Benito Raman vanaf randje zestien de roos. In de wetenschap dat Celta leidde bij Panathinaikos en dus een overwinning broodnodig was, ebde het geloof bij de gastheer langzaam weg. Nouri had een kwartier voor tijd de genadeklap kunnen verzorgen, maar na een fraaie pass van Van de Beek en dito wegdraaien mikte de kleine spelmaker over.

Zijn gemiste kans, en die van Cassierra even later, hadden grote gevolgen. Vijf minuten voor tijd kwam Standard compleet uit het niets op 1-1. Invaller Raman knikte fraai – dat moet gezegd – binnen. Plots rook de thuisploeg toch weer bloed en zette het toch weer aan. Daarbij diende risico's genomen te worden. Op de tegenstoot had El Ghazi Ajax opnieuw aan de leiding moeten zetten, maar hij mikte volledig vrij voor de Standard-goal over.

In de dying seconds was ook Standard nog dichtbij de zege, maar een strakke voorzet van Isaac Mbenza werd bij de tweede paal door een inglijdende teamgenoot gemist.