Klaassen bezorgt Ajax zege in Friesland
Datum: 27-11-2016  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zondag de winnende lijn doorgetrokken. Op bezoek bij sc Heerenveen was het team van Peter Bosz met 0-1 te sterk. Davy Klaassen schoot twintig minuten voor tijd de winnende goal binnen. Later op de dag verspeelde koploper Feyenoord twee punten in Utrecht (3-3), waardoor Ajax en Feyenoord nu evenveel punten hebben na veertien speelrondes.

De goal van Klaassen bleek goud waard. De nummer 10 van Ajax toonde andermaal zijn waarde met alweer zijn achtste treffer van dit seizoen. Daarmee sloot Ajax een lastige middag succesvol af. Het harde werken tegen het sterke Heerenveen werd uiteindelijk met drie punten beloond.

Vertrouwde namen
Peter Bosz koos in Friesland voor de vertrouwde namen van de afgelopen tijd. Dat betekende dat de opstelling er nagenoeg hetzelfde uitzag als een week eerder tegen NEC. De spelers die midweeks rust kregen tegen Panathinaikos keerden allemaal weer terug aan de aftrap. Onder hen ook Kasper Dolberg (die tegen NEC zijn klasse etaleerde met een hattrick) en de herstelde Hakim Ziyech. De Marokkaan viel afgelopen week enkele kilo’s af wegens ziekte, maar was uiteindelijk op tijd fit voor het duel met de club waar hij zijn opleiding genoot en vier seizoen geleden zijn profcarrière begon.

Gelijkopgaande eerste helft
In het eerste half uur van de gelijkopgaande eerste helft waren er wat kleine kansen over en weer. Pas daarna werden zowel Ajax als de thuisploeg echt gevaarlijk. Dolberg kreeg in de 32ste minuut een prima kans op de openingstreffer, maar hij schoot de bal op aangeven van Amin Younes van dichtbij over. Twee minuten later antwoordde Pelle van Amersfoort namens Heerenveen met een fraai afstandsschot. De stijlvolle redding van Andre Onana oogste net als het vlammende schot applaus in het uitverkochte Abe Lenstra Stadion.

Op slag van rust kreeg Davy Klaassen een ideale kans op de 0-1. De aanvoerder joeg de bal hard en hoog richting het Heerenveen-doel, maar keeper Erwin Mulder redde op zijn beurt uitstekend en stond daarmee een Ajax-treffer in de weg. Ruim een kwartier later was het opnieuw Ajax dat dicht in de buurt van een treffer was. In de tweede minuut van de tweede helft krulde Ziyech een vrije trap net langs de verkeerde kant van de paal.

Kans Younes
Het duurde vervolgens tot halverwege de tweede helft voordat er weer wat opwinding was in Heerenveen. Amin Younes kreeg - op aangeven van Klaassen - een niet te missen kans. De Duitser mikte de bal echter over het doel heen. Na de kans van Ajax’ nummer 11, kreeg ook de nummer 11 van Heerenveen in dezelfde minuut een goede kans. Sam Larsson vond echter Onana op zijn weg naar een doelpunt.

Goal Klaassen
Enkele minuten na het gevaar voor beide doelen sloeg Ajax in de 71ste minuut eindelijk toe. Invaller Donny van de Beek bracht Klaassen met een fijn passje in stelling. De Ajax-captain bleef vervolgens geduldig en werkte de bal met rechts door de benen van doelman Mulder binnen: 0-1. Daarmee hield hij de reeks van Ajax-goals in Heerenveen in stand. Voor het twintigste (!) seizoen op rij was Ajax in competitieverband trefzeker op bezoek in Heerenveen.

Competitiedebuut De Ligt
In de slotfase maakte Matthijs de Ligt zijn eerste minuten in de Eredivisie. Na zijn debuutoptredens eerder dit seizoen in de Jupiler League, KNVB Beker en UEFA Europa League voegde de 17-jarige verdediger opnieuw een mijlpaal aan zijn nu al prachtige cv toe.