Ook Europees maakt jonge ploeg indruk
Datum: 24-11-2016  Bron: ajax.nl
Een piepjong Ajax, dat we vooral uit het nationale bekertoernooi kenden, versloeg donderdagavond in de UEFA Europa League Panathinaikos met 2-0. In de eerste helft schoot Lasse Schöne een vrije trap prachtig binnen, in de tweede helft maakte Kenny Tete zijn allereerste doelpunt in Ajax 1. Het waren de tastbare feiten van een prachtige Europa Cup-avond.

De opstelling van trainer Peter Bosz voor het Europa Leaguetreffen met Panathinaikos had nog het meeste weg van die van een KNVB-bekerwedstrijd. Liefst zeven Ajacieden uit de basis van deze avond, Kenny Tete, Mitchell Dijks, Matthijs De Ligt, Abdelhak Nouri, Vaclav Cerny, Donny Van de Beek en Mateo Casseirra, speelden vorige maand namelijk in het duel met Kozakken Boys. Alleen verdedigde in Werkendam Diederik Boer het doel en stonden Jairo Riedewald, Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer toen in het veld. Maar Riedewald heeft last van zijn knie, El Gazi was voor een maand teruggezet naar Jong Ajax en Bazoer was om disciplinaire redenen buiten de selectie voor deze wedstrijd gelaten. Nu keepte Andre Onana ‘gewoon’ en stonden Heiko Westermann en Lasse Schöne als routiniers bij de jonge ploeg. Amin Younes completeerde het team.

Debuut
Voor twee van die jongelingen was deze laatste Europese thuiswedstrijd van 2016 hun debuut op dit podium. Matthijs de Ligt en Abdelhak Nouri stonden niet eerder in een Europees duel binnen de lijnen. Maar niet alleen voor hen was Panathinaikos een onbekende tegenstander. Want alleen Lasse Schöne (aanvoerder), Mitchell Dijks en Amin Younes kenden de opponent uit de eerste wedstrijd, die Ajax dankzij goals van Traoré en Riedewald met 1-2 won.

Bosz kon dit jonge team het veld insturen, want de volgende ronde was immers al bereikt na de zege op Celta de Vigo in de vierde speelronde. De trainer kon constateren dat zijn jonkies prima opgewassen waren tegen Panathinaikos. Ajax domineerde een groot gedeelte van de wedstrijd, zonder in het begin echter zeer grote kansen te krijgen.

Fraaie dribbel
Of het moest de vrije trap van Lasse Schöne zijn. Die kwam op het hoofd van Westermann, maar de Duitser kopte over. De Duitser was prompt aanleiding voor Grieks gevaar. Na een foutieve pass kon Victor Ibarbo alleen op Onana af, maar gelukkig voor Ajax schoot hij op de paal. Ajax pakte, na een korte periode van onrust, de draad weer op en dat leidde – na een fraaie dribbel van Younes – in de 37e minuut tot een schot van rechtsbuiten Vaclav Cerny, dat net naast de paal verdween.

Maar twee minuten later was het wel raak. Aanvoerder Schöne berekende als een volleerd timmerman de hoek die de bal moest afleggen en schoot feilloos buiten bereik van doelman Steele raak, 1-0. Dat bleek ook de ruststand.

Eerste treffer
Kort na rust verdubbelde Ajax de score. Het was rechtsback Kenny Tete die in zijn 44e wedstrijd voor Ajax en zijn eerste Europese van dit seizoen, zijn eerste doelpunt voor de club maakte. Met een lage schuiver rondde hij een zelf opgezette aanval schitterend af, 2-0. Daarmee waren de jonkies ontketend. Lekkere aanvallen volgden elkaar in rap tempo op. Younes, Van de Beek en Cassierra kregen aardige mogelijkheden maar die werden niet benut.

In de 62e minuut kwam er weer een Europese debutant in het veld bij Ajax. Pelle Clement mocht na eerder dit seizoen in de beker en in de competitie te hebben gedebuteerd, invallen voor Younes. Bosz was nog niet klaar om zijn jonge talenten aan dit podium te laten wennen want hij bracht ook nog Frenkie de Jong. Aanvoerder Schöne verliet het veld en hij schoof met een grote grijns op zijn gezicht de band om de arm van doelpuntenmaker Tete. Die grijns bleef tot het laatste fluitsignaal op zijn gezicht, want Ajax behield de voorsprong en is de onbedreigde groepswinnaar van Groep G met 13 punten uit 5 duels. Wan wat de uitslag ook wordt uit bij Standard Luik op 8 december, die eerste plaats blijft voor Ajax.