Ajax kan leven met punt in Klassieker
Datum: 23-10-2016  Bron: ajax.nl
Het doel was om Feyenoord de eerste nederlaag toe te brengen, maar uiteindelijk konden de Ajacieden na afloop van de Klassieker wel leven met een gelijkspel. Ajax kwam de eerste 55 minuten moeizaam voor de dag, maar de fraaie openingsgoal van Kasper Dolberg bracht het vertrouwen in het Amsterdamse kamp terug. Uiteindelijk viel kort voor tijd de gelijkmaker van Dirk Kuyt. Een domper, maar het geheel overziend was een remise uiteindelijk wel terecht.

Als vanouds stond er weer de nodige spanning op het duel. De nummers één en twee van de ranglijst, het was een affiche om van te likkebaarden. Voor het eerst in zestien jaar ontving Feyenoord als koploper de rivaal uit Amsterdam. Het onderlinge verschil bedroeg vooraf vijf punten in Rotterdams voordeel. Om zo vroeg in het seizoen niet al te ver achterop te geraken, kon Ajax zich geen nederlaag permitteren.

Schöne
Maar het liefst wilde Ajax natuurlijk de achterstand verkleinen tot twee punten. Indachtig de huisstijl van Ajax en zijn eigen filosofie kondigde Peter Bosz aan voor de winst te willen gaan. De trainer had weer een basisplaats ingeruimd voor Lasse Schöne. De Deen miste midweeks door een voetblessure het bezoek aan Celta de Vigo (2-2), maar was tijdig hersteld om in Rotterdam-Zuid aan de aftrap te verschijnen. Verder was Ajax' opstelling hetzelfde als in Vigo.

Alle goede bedoelingen ten spijt, van Ajax intenties kwam aanvankelijk niets terecht. Opgezweept door het fanatieke thuispubliek voerden de Rotterdammers de regie. Het grote verschil was dat Feyenoord vaker de persoonlijke duels won en minder onnauwkeurig aan de bal was. Uiteindelijk werd Ajax het eerste bedrijf nauwelijks gevaarlijk. Hakim Ziyech schoot van afstand over, terwijl een voorzet van Joël Veltman precisie miste.

Opgelucht adem
Feyenoord stelde er drie grote kansen tegenover. In de twaalfde minuut verscheen Bilal Başaçıkoğlu vrij voor Onana, maar de Kameroense goalie bracht redding. Bij het andere gevaar hoefde Onana er niet aan te pas te komen. Kuyt schoot na ruim een halfuur vanaf randje zestien over. Dat laatste deed ook Eric Botteghin bij misschien wel de grootste kans. De Braziliaan werd koppend vrijgespeeld, maar volleerde hoog over. De Ajacieden haalden opgelucht adem en deden dat vlak voor rust nogmaals, toen een schot van Jens Toornstra net voorlangs ging.

De ploegen zochten halverwege met 0-0 de kleedkamers op en dat was iets waar Ajax niet over mocht klagen. De rust leek een ideaal moment voor Bosz om zijn manschappen te hergroeperen. De eerste tien minuten beloofden niet direct beterschap, want weer was het Feyenoord dat beter uit de startblokken kwam.

Prachtige openingsgoal
Maar in de 55 minuut was daar opeens als een duveltje uit het doosje Dolberg. De Deen deed wat zijn collega en landgenoot aan de overzijde, Nicolai Jørgensen, even daarvoor had nagelaten. Namelijk scoren. Dolberg werd vrijgespeeld door Ziyech, kapte vervolgens Jan-Arie van der Heijden uit en verschalkte goalie Brad Jones met een leep stiftje: 0-1. De goal was tegen de veldverhoudingen in, maar niemand in het Amsterdamse kamp die daar om maalde.

Met Van der Heijden was de enige oud-Ajacied in de basisopstelling van Feyenoord genoemd. Een andere, Kenneth Vermeer, is met blessureleed nog voorlopig uitgeschakeld. Zijn vervanger Jones leek kort na de openingstreffer opnieuw verrast te worden door Dolberg, maar ditmaal ging het schot van de jonge aanvalsleider net naast.

Feyenoord leek door de tegengoal flink van slag. Ajax bleef daarna betrekkelijk makkelijk overeind en leek onder leiding van de heersende Davinson Sánchez niet onder de indruk van de opportunistische wissels van Feyenoord-coach Giovianni van Bronckhorst. Op de tegenstoot lagen er zelfs mogelijkheden op meer voor Ajax. Onder meer Dolberg en invaller Anwar El Ghazi kwamen nog in kansrijke positie.

De wedstrijd werd meer en meer een slijtageslag, aangezien beide ploegen nog een zware wedstrijd van donderdag in de benen hadden. Ajax leek op weg naar de zege, maar kort voor tijd viel de gelijkmaker alsnog. De ingevallen Eljero Elia slingerde de bal voor en Kuyt reageerde net iets eerder en attenter dan Mitchell Dijks, invaller aan de kant van Ajax. Het bleek tevens het slotakkoord, waardoor de Ajacieden met een punt richting Amsterdam afreizen.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Van t Schip: Henderson is er de komende drie wedstrijden niet bij
Brobbey haakt geblesseerd af voor Oranje
Kroes begonnen als algemeen directeur bij Ajax
Gözübüyük scheidsrechter bij Sparta - Ajax
Balende Akpom: Heel frustrerend

Volgende wedstrijd

PEC Zwolle  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20