Ajax met speels gemak naar zege in Den Haag
Datum: 17-10-2016  Bron: ajax.nl
Om te stellen dat het geen zuchtje moeite kostte was overdreven, want Ajax moest er wel degelijk voor knokken, maar feit was dat gastheer ADO Den Haag relatief eenvoudig werd verslagen. In het Kyocera Stadion werd het 0-2 door treffers van Davy Klaassen en Bertrand Traoré. Ajax bleef zodoende in het spoor van koploper Feyenoord en verspeelde geen onnodige energie voor de zware week die het te wachten staat.

Ajax won de laatste acht officiële duels en dus was er voor Peter Bosz weinig aanleiding om wijzigingen door te voeren. De trainer besloot daarom dezelfde elf namen het veld in te sturen als twee weken geleden tegen FC Utrecht (3-2). Kasper Dolberg en Traoré hadden midweeks wat lichte klachten, maar waren fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen.

Diezelfde Traoré kreeg na een vlak openingskwartier in de zestiende minuut de eerste grote kans van de wedstrijd. De aanvaller werd vrijgespeeld aan de rechterkant van het strafschopgebied, maar stuitte op doelman Ernestas Setkus. In de rebound wist Traoré de bal wel in het doel te schuiven, maar hij bevond zich toen in buitenspelpositie.

Uit het boekje
Het bleek de opmaat tot een levendige tien minuten, waarin Ajax op prachtige wijze aan de leiding kwam. Lasse Schöne werd uit een ingooi vrijgespeeld en bediende vervolgens met een leep boogballetje Klaassen. Ajax' aanvoerder kon de bal nog controleren en vervolgens in de verre hoek schuiven. Het was een doelpunt uit het boekje: 0-1.

Prachige tackle
Niet veel later was Ajax dichtbij de 0-2, maar een afstandsschot van Dolberg spatte uiteen op de lat. ADO was vervolgens ook dichtbij een treffer. Sheraldo Becker leek aan te kunnen leggen voor de 1-1, maar Davinson Sánchez voorkwam met een prachtige sliding onheil voor Ajax. Met Becker was overigens de enige oud-Ajacied in de Haagse basiself genoemd. Reservegoalie Robert Zwinkels en Aschraf El Mahdioui zaten naast trainer Zeljko Petrovic op de bank.

ADO had aanvankelijk niet veel in de melk te brokkelen, maar in het laatste kwartier van de eerste helft geraakte de wedstrijd wat meer in evenwicht. De marge halverwege was slechts één en dus reden voor ADO om met hernieuwd geloof uit de kleedkamer te komen. Het leidde tot een gevaarlijk moment voor het Ajax-goal.

Traoré verdubbelt voorsprong
De thuisploeg ging met meer druk vooruit spelen en moest daarbij ruimtes weggeven. Ajax wist daar dankbaar van te profiteren. Na eerst nog een kans te hebben gemist, zorgde Traoré voor de 0-2. Hij werd vrijgespeeld door Amin Younes, die zijn eerste assist van het seizoen afleverde. Met zijn favoriete linker schoof Traoré het tweede Amsterdamse doelpunt binnen.

De 0-2 voelde als een mokerslag voor ADO, dat het daarna een fase helemaal kwijt was. Petrovic hoopte het tij te keren met een dubbele wissel en bracht onder meer El Mahdioui. De middenvelder maakte zijn debuut in de Eredivisie. Veel effect sorteerde het niet. ADO was niet bij machte een vuist te maken. Omdat Ajax de voorsprong koesterde en niet meer zo nodig hoefde, kabbelde de wedstrijd een beetje naar het einde. Zelfs het beruchte Haags kwartiertje kon daar geen verandering in brengen.

De solide voorsprong was voor Bosz reden om een drietal wissels door te voeren. Anwar El Ghazi, Mitchell Dijks en Nemanja Gudelj kwamen binnen de lijn. Eerstgenoemde had zich in de etalage kunnen spelen met een goal, maar hij weigerde een knappe solo te bekronen.

Ajax voetbalde de wedstrijd professioneel uit en leek voorzichtig al in gedachten bij de zware week die volgt. Donderdag staat de uitwedstrijd bij Celta de Vigo op de rol en drie dagen later volgt in Rotterdam de Klassieker tegen Feyenoord.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken
Brobbey: Kenneth heeft goed geluisterd
Drie commissarissen kondigen vertrek aan
Van t Schip over Feyenoord, de fitheid en FC Twente-thuis
Diant Ramaj voorlopig uitgeschakeld

Volgende wedstrijd

Ajax  VS  S.B.V. Excelsior

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20