Ajax leeft zich ook uit op PEC
Datum: 25-09-2016  Bron: ajax.nl
Ajax heeft de overtuigende bekerzege op Willem II een passend vervolg gegeven. De Ajacieden waren zaterdagavond met 5-1 te sterk voor PEC Zwolle, dat via Wout Brama nog wel brutaal een voorsprong had genomen. Vervolgens stelden de Ajacieden, die vooral na rust prima op dreef waren, via goals van Davinson Sánchez (2), Kasper Dolberg (2) en Bertrand Traoré ruimschoots orde op zaken. Een belangrijke rol als aangever was weggelegd voor Hakim Ziyech.

De verwachtingen waren vooraf hooggespannen. Woensdag had Ajax op overtuigende wijze afgerekend met Willem ll. Trainer Peter Bosz had voor het bekerduel zijn elftal flink omgehusseld en stuk voor stuk beschaamden de spelers die de kans kregen het vertrouwen niet. De grote vraag was dan ook welke elf namen Bosz tegen PEC het veld zou insturen. De vertrouwde basiself had voor het treffen met Willem II viermaal op rij gewonnen, maar met fraai spel ging het niet altijd gepaard.

Bosz besloot Daley Sinkgraven en Lasse Schöne te belonen voor hun goede midweekse optredens. Zij stonden wederom als respectievelijk linksback en verdedigende middenvelder opgesteld. Daarnaast had Ziyech opnieuw een rol als spelmaker. De eerste wedstrijden na zijn komst naar Ajax was de rechtsbuitenpositie zijn deel geweest.

Koud kunstje
Alle goede bedoelingen ten spijt, Ajax keek al vroeg tegen een achterstand aan. Na vier minuten vuurde Brama van randje zestien raak: 0-1. Het antwoord van Ajax liet niet lang op zich wachten. Een corner van Ziyech werd koppend verlengd door Davy Klaassen. Voor Sánchez was het vervolgens een koud kunstje om de gelijkmaker binnen te koppen.

Het momentum lag bij Ajax en even leek het erop dat de Ajacieden door zouden drukken. MaarPEC Zwolle was tijdig weer bij de les en voetbalde de eerste helft prima mee. Met schoten van Queensy Menig en Ted van der Pavert werd doelman Andre Onana zelfs nog getest. Met Menig is één van de twee Ajax-huurlingen in de selectie van PEC genoemd. Django Warmerdam is de ander. De linkspoot sloot na een blessure voor het eerst aan bij de selectie van de Zwollenaren.

PEC deed prima mee, al kon het niet verhinderen dat Amin Younes en Klaassen kansen kregen. Younes produceerde na een soepele aanval niet meer dan een rollertje in de handen van Mickey van der Hart, die ook een verleden bij Ajax heeft. De goalie kon even later opgelucht adem halen toen Klaassen in kansrijke positie de trekker weigerde over te halen. De captain speelde overigens zijn honderdste competitiewedstrijd voor Ajax.

Zeven minuten voor rust was het alsnog raak voor Ajax. Op aangeven van Ziyech kopte Sánchez krachtig de 2-1 binnen. De Colombiaan wist als eerste verdediger sinds Jairo Riedewald - in december 2013 uit bij Roda - tweemaal te scoren.

Schiettent geopend
Ajax ging met een voorsprong rusten en legde in de kleedkamer de accenten voor een wervelende tweede helft. Aan de hand van Ziyech draaide Ajax stevig de duimschroeven aan. Dolberg zorgde tien minuten na de thee voor de 3-1. Hij bleef op weg naar het PEC-doel overeind en rondde met de punt van zijn schoen keurig af. Het startsein voor het openen van de schiettent was daarmee gegeven, want PEC werd vervolgens een fase compleet overlopen.

Indachtig met het grote overwicht op dat moment wist Ajax de score uit te breiden. Traoré tekende voor zijn eerste doelpunt in de Amsterdam ArenA: 4-1. De spits uit Burkina Faso was bediend door andermaal Ziyech, die betrokken was bij de eerste vier goals. Het hoogtepunt van de avond verliep overigens zonder inbreng van de Marokkaan. Dolberg pegelde de bal kiezelhard richting de kruising en zag zijn inzet onderkant lat het veld weer in caramboleren. Dankzij de doellijntechnologie kon scheidsrechter Kamphuis het doelpunt toekennen. De bal was overduidelijk de doellijn gepasseerd.

De buit was binnen en in de slotfase nam Ajax wat gas terug. Het gaf Bosz ook de gelegenheid om nog een drietal wissels toe te passen. Ajax speelde de wedstrijd rustig uit en was wellicht al voorzichtig in gedachten bij Standard Luik, dat donderdag te gast is in de ArenA.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Van t Schip: Henderson is er de komende drie wedstrijden niet bij
Brobbey haakt geblesseerd af voor Oranje
Kroes begonnen als algemeen directeur bij Ajax
Gözübüyük scheidsrechter bij Sparta - Ajax
Balende Akpom: Heel frustrerend

Volgende wedstrijd

PEC Zwolle  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20