Ajax begint Europa League met zege op Panathinaikos
Datum: 16-09-2016  Bron: ajax.nl
In een knotsgekke openingswedstrijd in de groepsfase van de UEFA Europa League heeft Ajax met 1-2 gewonnen van Panathinaikos. In Athene scoorden Bertrand Traoré en Jairo Riedewald. Hakim Ziyech kreeg de rode kaart net als twee spelers van Panathinaikos.

Ajax en trainer Peter Bosz wilden deze donderdagavond maar één ding: goed aan de groepsfase van de UEFA Europa League beginnen. Dat moest gebeuren in Athene waar Panathinaikos de tegenstander was. De tweede Griekse tegenstander van dit prille seizoen. In de kwalificatiewedstrijden richting play-offs Champions League werd PAOK uitgeschakeld, dus Ajax wist hoe het winnen moest op deze bodem.

Dezelfde elf
Bosz, die meer en meer wil toewerken naar een vaste basis, koos voor dezelfde elf Ajacieden als zondagmiddag tegen Vitesse (1-0-winst). Dus met Hakim Ziyech als rechtsbuiten, Jairo Riedewald als controleur op het middenveld en Davinson Sánchez centraal achterin. Andre Onana stond weer op doel.

Snelle tegenslag
De start van doelman was zeer ongelukkig te noemen. In de vijfde minuut bokste hij de bal na een voorzet van links laag weg, zo in de voeten van Robin Lod. Die vond oud-Eredivisiespeler Marcus Berg en de oud-speler van onder andere Groningen en PSV tikte simpel binnen, 1-0. Zo'n snelle tegenslag stond niet in het scenario van Ajax en de ploeg had zichtbaar moeite zijn draai te vinden. Pas halverwege de eerste helft kwam de ploeg van Bosz vaker aan aanvallen toe. Echter zonder grote kansen af te dwingen.

Debuutgoal Traoré
Ajax had zelfs nog geen kansen gekregen toen de gelijkmaker viel. Bertrand Traoré dribbelde in de 34e minuut het vijandelijke strafschopgebied binnen. De Burkinees haalde met links uit en klopte doelman Steele in de korte hoek, 1-1. De spits was uiteraard zeer in zijn nopjes met zijn eerste Ajax-goal.

De goal gaf Ajax vertrouwen, want twee minuten later kreeg Sánchez prompt de kans Ajax naar een voorsprong te schieten. In de voorbereiding bediende Traoré met een prachtige hakje Amin Younes. De Duitse buitenspel vond Sánchez, die zijn inzet katachtig gekeerd zag worden door de doelman. Daardoor bleef het bij 1-1 toen scheidsrechter Marinner voor de rust floot.

Gouden kans
In de tweede helft kreeg Ajax in de 66e minuut de gouden kans op voorsprong te komen. Mitchell Dijks werd onderuit getrokken in het strafschopgebied. Klaassen ontfermde zich over de bal. Waar hij eerder zo trefzeker was, vond hij deze keer Steele op zijn pad. Riedewald was echter goed ingelopen om de rebound alsnog tegen het net te schieten, 1-2!

Panathinaikos met 10
Twee minuten na de voorsprong moest Panathinaikos met tien man verder toen Ivan Ivanov zich vergreep aan Younes en met zijn tweede gele kaart kon vertrekken. Bovendien kreeg Ajax op een 'mooie' plek een vrije trap. Gudelj schoot knap over de muur maar Steele ranselde de bal uit zijn goal. De thuisploeg kon moeilijk omgaan met de tegenslag wat zich vertaalde in veel roekeloze overtredingen.

Rood voor Ziyech
Ook Ajax moest de laatste twaalf minuten met tien man verder. Ziyech ging voor de bal, maar zag tot zijn teleurstelling dat Marriner hem voor de tweede keer die avond een gele kaart voorhield. Die ontwikkeling bracht kleur op de wangen bij Panathinaikos en dankzij een goede redding van Onana bleef Ajax aan de goede kant van de score.

Bijna wist Ajax nog op 1-3 te komen, toen Younes de korte hoek van de keeper opzocht. Dit maal redde Steele wel. Met de wissels Kasper Dolberg, Daley Sinkgraven en Lasse Schöne ging Ajax op zoek naar de 1-3. Daar kreeg de ploeg liefst zes (!) minuten extra de tijd voor van de scheidsrechter, die Mubarak Wakaso ook nog wegstuurde met een directe rode kaart. Daardoor moest Panathinaikos met negen man verder. Ondanks het ondertal scoorden de Grieken nog bijna via een kopbal van Samba. Dat gebeurde niet waardoor Ajax met een uitzege aan het toernooi is begonnen. En hoewel het spel over negentig minuten gezien nog niet helemaal was zoals de Ajacieden willen, zijn de drie punten uiteraard zeer welkom.

Aan de leiding
Vanwege het 1-1-gelijkspel tussen Standard Luik en Celta de Vigo gaat Ajax met drie punten aan de leiding.