Bosz: ‘Punten brengen vertrouwen’
Datum: 11-09-2016  Bron: ajax.nl
Peter Bosz wist vooraf aan het treffen met Vitesse wat zijn Ajacieden nodig hadden: een overwinning. De zege kwam er ook (1-0) en laat Ajax woensdag met een goed gevoel afreizen naar Panathinaikos voor het eerste pouleduel in de UEFA Europa League.

,,Ik ben hartstikke blij met de overwinning’’, opende Bosz zijn deel van het persmoment na de 1-0-zege op Vitesse. ,,Dit is wat de ploeg nodig heeft. Punten brengen vertrouwen.’’ In de rust was de Ajax-trainer nog minder content. De Amsterdammers en Arnhemmers ontliepen elkaar maar weinig. ,,In de eerste helft was sprake van een open wedstrijd’’, gaf Bosz zijn beeld van de doelpuntloze eerste helft. ,,We wisten ook dat we tegen een heel goede ploeg zouden spelen.’’

Extra man
De tweede gele en dus automatisch rode kaart van Arnold Kruiswijk hielp Ajax op tweederde van de wedstrijd aan een extra man in de ArenA. De thuisploeg slaagde er niet in de overtalsituatie uit te buiten met een extra doelpunt. ,,We kregen kansen maar scoorden niet’’, stipte Bosz nog een kritisch punt aan. ,,Tegen Roda liep de wedstrijd verkeerd af. Daarom was het ook vandaag in de laatste paar minuten billenknijpen. Maar gelukkig liep het goed af. Ook daarom ben ik ontzettend blij met deze overwinning.’’

Het was voor Bosz geen verrassing dat zijn nieuwste aanwinst Hakim Ziyech nog niet zo dominant was (of eigenlijk: kon zijn) als bij FC Twente. ,,Hakim had na de ondertekening van zijn contract direct interlandverplichtingen. Hij had daardoor slechts drie of vier dagen om zich op dit duel voor te bereiden. Logisch dat je dan soms onwennig bent. Medespelers moeten hem beter leren kennen, maar hij zal ook zijn medespelers beter leren kennen. En wellicht was hij wat zenuwachtig. Ik zou dat in elk geval wel zijn geweest.’’

Betrand Traoré had last van een hamstring. Als hij die klachten niet had gehad, had Bosz de spits uit Burkina Faso niet gewisseld. ,,Maar ik had Kasper Dolberg in elk geval wel ingebracht’’, besloot Bosz. ,,Bertrand voelde aan zijn hamstring. Maar ik zag hem daarna wel een sprint maken, die je niet maakt als hamstring geblesseerd is. Misschien heeft hij een lichte verrekking of was het slechts kramp. Afwachten hoe het morgen is.’’