Viergever kopt Ajax naar zege op Vitesse
Datum: 11-09-2016  Bron: ajax.nl
De officiële debuutwedstrijd van Hakim Ziyech leverde Ajax zondag een 1-0-overwinning op Vitesse op. Na een povere eerste helft kwamen de Ajacieden vooral na rust aardig op toeren. Nick Viergever bezorgde zijn ploeg, op aangeven van Ziyech, een kostbare thuisoverwinning.

Na de interlandperiode en twee clubvoetballoze weken leken twee vragen veel Ajacieden vooral te intrigeren. Op welke positie posteert Peter Bosz zijn aanwinst, de kersverse Ajacied Hakim Ziyech? En welk stempel kan de aankoop direct al drukken op het spel van zijn nieuwe club? Het antwoord op de eerste vraag volgde vijf kwartier voor de aftrap van Ajax – Vitesse, bij de bekendmaking van de officiële opstelling. Ziyech begon zijn officiële debuutwedstrijd aanvallend vanaf rechts. Anwar El Ghazi was wisselspeler. Het antwoord op de tweede vraag volgde logischerwijs pas na Ajax’ vijfde wedstrijd in de Eredivisie 2016-2017.

Broodnodig
PSV boekte zaterdagavond al een even klinkende als probleemloze 0-4-zege op NEC. De Ajacieden wisten bij de aftrap van hun duel in speelronde 5 van de Eredivisie dat ook Feyenoord geen steken had laten vallen. De Rotterdammers klopten eerder op de zondag ADO Den Haag in de eigen Kuip: 3-1. Om de achterstand op de twee koplopers niet verder op te laten lopen, was een overwinning op Vitesse broodnodig voor de Ajacieden.

De eerste kans van de voetbalmiddag was voor Nemanja Gudelj. Fraai aangespeeld door zijn spits Betrand Traoré creëerde de Servische Ajacied zichzelf met een prima aanname voldoende schietruimte. Vitesse-keeper Eloy Room bokste de inzet spectaculair weg. Drie minuten later moest dezelfde Room zich ook strekken op een geplaatste inzet van Amin Younes. Gudelj besloot het eerste halfuur met een volley die naast verdween.

Naast de positie van debutant Ziyech viel ook de invulling van het middenveld op. Jairo Riedewald vertolkte de rol van controlerende middenvelder. Hij vond Davy Klaassen en Nemanja Gudelj naast zich. Met het een linie doorschuiven van Riedewald maakte de weg vrij voor Nick Viergever; de linksbenige verdediger vormde een centraal koppel met Davinson Sanchez.

Achterstand
Ajax ontsnapte in de 31ste minuut aan een achterstand. Na een vlijmscherpe Arnhemse counter verscheen Nathan voor Andre Onana. De inzet van de Braziliaanse Vitessenaar was - gelukkig voor de Amsterdammers - te slap en (dus) een makkelijke prooi voor de Ajax-goalie uit Kameroen.

Een minuutje later leek Ziyech zijn aanvoerder Davy Klaassen een scoringskans te bezorgen. Ziyechs flitsvoorzet vanaf rechts was nét te scherp en verdween onaangeroerd voorlangs. Maikel van der Werff had op slag van rust wel een opvallend balcontact. De verdediger van Vitesse beroerde een bal van Younes in zijn eigen zestien met de hand. Liesveld liet de handsbal onbestraft. Vitesse, de oude club van zowel Ajax-trainer Bosz als -spits Traoré, bereikte met de nodige mazzel schadevrij de tweede helft.

Ajax voerde na rust het tempo op. De ploeg van Henk Fraser liep tien minuten na rust alsnog schade op. Viergever verlengde de vrijetrap vanaf links feilloos inkoppend (maar ook totaal ongedekt gelaten) voorbij de sterk keepende Room: 1-0. Naast de treffer was uiteraard ook de assist van nieuwkomer Ziyech een bijzonder prettige wedstrijdkarakteristiek.

Scoringskansen
Vitesse kreeg het nog lastiger; de gasten liepen nog meer schade op. Na een tweede gele kaart voor verdediger Arnold Kruiswijk moesten de Gelderlanders verder met tien man. Ajax profiteerde niet van de man-meersituatie. Scoringskansen voor invaller Kasper Dolberg (via Guram Kashia naast), Klaassen (redding Room) en Younes (schot over) bleven onbenut. Zo kreeg het thuisduel met Vitesse dezelfde uitslag (1-0) als afgelopen seizoen het geval was. In januari 2015 tekende Riechedly Bazoer al na 25 seconden voor de enige treffer.

Even na half zeven op de zondagavond, na het afsluitende fluitsignaal van Liesveld, hadden de fans ook uitsluitsel over het tweede vraagstuk. Ziyech was vooral van grote waarde met zijn assist bij de winnende van Viergever. De balvirtuoos werkte hard en toonde bij vlagen de klasse die hij tot voor kort etaleerde bij FC Twente en die hem tot een van de beste spelers maken in de jubilerende Eredivisie. Het debuut van Ziyech in het Ajax-shirt smaakt hoe dan ook naar meer!
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Functiewijziging Alex Kroes
Rensch: Het was niet goed genoeg
Van t Schip: Kan uiteraard niet leven met een punt
Van t Schip over fitheid, speelwijze en Excelsior-thuis
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken

Volgende wedstrijd

FC Volendam  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20