Dramatische avond voor Ajax in Rusland
Datum: 25-08-2016  Bron: ajax.nl
Ajax heeft woensdag op pijnlijke wijze het hoofdtoernooi van de UEFA Champions League misgelopen. Het team van Peter Bosz ging in Rusland met 4-1 onderuit tegen Rostov. Na de 1-1 in Amsterdam rest voor Ajax nu de groepsfase van de UEFA Europa League.

Op een voor Ajax bijzonder vervelende avond in het Zuid-Russische Rostov kreeg Ajax een ongenadig pak slaag. Rostov troefde Ajax op alle fronten af in het Olimp-2-stadion. Na de forse nederlaag ontbreekt Ajax voor het tweede jaar op rij in het hoofdtoernooi van de Champions League.

Gewijzigde opstelling
Ten opzichte van de verloren thuiswedstrijd tegen Willem II had Bosz zijn team op liefst vier posities gewijzigd. Jasper Cillessen, afgelopen weekend buiten de wedstrijdselectie gelaten vanwege de belangstelling van FC Barcelona, en Kenny Tete (in plaats van Davinson Sánchez) verschenen aan de aftrap. Ook Nemanja Gudelj keerde ten koste van Donny van de Beek terug in de basis nadat hij afgelopen weekend ontbrak wegens een onderbeenblessure. Voor Mitchell Dijks kwam het duel nog te vroeg. Zijn plek werd ingenomen door Nick Viergever.

Scoren
Na de 1-1 in Amsterdam moest Ajax in het warme Rusland sowieso scoren om uitzicht te houden op het hoofdtoernooi van de Champions League. Een goed spelend Ajax kreeg in de heenwedstrijd genoeg kansen, maar verzuimde om dat ook in de score uit te drukken. Peter Bosz wilde in Rostov dan ook hetzelfde Ajax als acht dagen eerder zien. Met daarbij de aantekening dat de afronding beter moest, zo gaf hij daags voor de ‘wedstrijd van het jaar’ aan. Er kwam helaas niets van terecht.

In de openingsfase behoedde Cillessen Ajax voor een vroege achterstand toen Aleksandr Erokhin vlak voor het doel opdook. Zijn schot werd gekeerd door de doelman. Halverwege de eerste helft werd Ajax voor het eerst gevaarlijk via Bertrand Traoré. De Chelsea-huurling tikte de bal van dichtbij over het doel nadat hij alert reageerde op een gekraakt schot van Nemanja Gudelj.

Achterstand
Vervolgens was het woord opnieuw aan de thuisploeg. Eerst schoot verdediger Timofei Kalachev de bal voorlangs. Vervolgens was het even later in de 34ste minuut wel raak. Sardar Azmoun kopte een Russische voorzet doeltreffend binnen. De aanvaller uit Iran torende boven iedereen uit en zette Ajax daarmee op achterstand: 1-0.

Ook met de 1-0 op het scorebord bleef de uitgangspositie voor Ajax onveranderd. Er moest een Amsterdams doelpunt vallen om de kansen op het hoofdtoernooi levend te houden. De missie werd echter nog een stuk moeilijker toen Rostov kort na rust voor de tweede keer scoorde. Opnieuw sloegen de Russen met een kopbal toe, dit keer via Erokin: 2-0. Een mogelijke verlenging was daarmee van de baan, maar nu moest Ajax wel minstens twee keer scoren om door te gaan.

Derde en vierde Russische goal
Om voorin iets te forceren bracht Bosz een half uur voor tijd een extra aanvaller in het veld. Kasper Dolberg loste Riechedly Bazoer af voor de laatste dertig minuten. Het mocht helaas niet baten, want even later viel er opnieuw een goal aan de andere kant. Christian Noboa, ook al trefzeker in Amsterdam, werkte de bal uit de kluts met zijn knie achter Cillessen: 3-0. En daarmee was de gifbeker nog niet leeg, want zeven minuten later sloeg de gastheer opnieuw toe. Dmitry Poloz bekroonde een Russische uitbraak met de vierde treffer van de avond. Hij omspeelde de Ajax-doelman en zorgde daarmee voor de pijnlijke 4-0.

Eretreffer
Zes minuten voor tijd bepaalde Davy Klaassen de eindstand op 4-1. De aanvoerder van Ajax benutte een strafschop nadat Dolberg door Fyodor Kudryashov (rode kaart) was neergehaald. Het was slechts voor de statistieken, want aan de uitschakeling deed die goal niets meer af. Rostov gaat donderdagavond in de koker voor de Champions League. Ajax hoort op zijn beurt vrijdagmiddag wie het in de Europa League treft.