Willem II boekt eerste zege ooit bij Ajax
Datum: 21-08-2016  Bron: ajax.nl
Na het puntenverlies van afgelopen week tegen Roda JC (2-2) heeft Ajax de tweede thuiswedstrijd tegen Willem II met 1-2 verloren. De Ajacieden zaten even op rozen nadat Davy Klaassen binnen 23 seconden voor de 1-0 voorsprong zorgde. Maar nog voor rust kwamen de Tilburgers langszij door doelpunten van Falkenburg en Sol (2-1). Na rust bleef de gelijkmaker uit, waardoor Ajax nog steeds moet wachten op de eerste thuisoverwinning van het seizoen.


,,De beste elf spelen, ik houd geen rekening met Rostov’’, zo sprak een ontspannen Peter Bosz op de persconferentie daags voor Ajax - Willem II. Toch voerde de hoofdcoach noodgedwongen twee wijzigingen door in zijn startende elftal. Traditiegetrouw waren het twee jeugdige talenten die deze vrijgekomen basisplekken innamen. De 20-jarige Andre Onana verving de door FC Barcelona begeerde Jasper Cillessen en maakte zijn officiële debuut onder de deklat. Op het middenveld nam Donny van de Beek de plek in van de licht geblesseerde Nemanja Gudelj.

Snelste ArenA-doelpunt ooit
Nadat jeugdspeler Precious Ugwu voor de Richard Witschge Bokaal de bal 2589 keer had hooggehouden, was het tijd voor het grote mannenwerk. Met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar was de basiself van Ajax jeugdig te noemen. Maar goed voorbeeld doet volgen, want na 23 seconden kopte aanvoerder Davy Klaassen een strak afgemeten voorzet van Anwar El Ghazi binnen: 1-0. Een voorsprong en een record rijker, namelijk de snelste treffer ooit gemaakt in de Amsterdam ArenA.

Na de flitsende start controleerde Ajax, maar tot echt grote kansen kwam het niet meer. Willem II wel. Een schot van Bruno Andrade rolde vlak voorlangs. Dit bleek een waarschuwing van grote ernst. In de 30ste minuut belandde een counter van Willem II voor de voeten van Erik Falkenburg, die de stand met een hard schot gelijk trok. Nog amper bijgekomen van de gelijkmaker sloegen de Tilburgers wederom toe via een voorzet. Fran Sol maakte dankbaar gebruik van een gaatje in de Ajax-defensie en zorgde voor een ruststand van 1-2.

Rammelen maar niet scoren
Met het inbrengen van Daley Sinkgraven bij rust hoopte Peter Bosz een vleugje creativiteit toe te voegen aan de wedstrijd. Na luttele seconden was daar Anwar El Ghazi die wervelend uit de startblokken vloog. Maar wederom wist het schot het Tilburgse doel niet te vinden. De druk bleef op de ketel, maar het ontbrak in de afronding aan precisie. De finesse zat hem bij de Ajax-aanvallen niet in de staart en keeper Lamprou hoefde tot de 70ste minuut niet écht in actie te komen.

In het laatste kwartier rammelden de Ajacieden aan de poort, maar tot echte kansen kwamen ze niet. Davinson Sánchez probeerde het twee keer van afstand, maar beide schoten van de Colombiaanse verdediger belandden in de tribune. Na vijf minuten extra tijd floot scheidsrechter Dennis Higler voor het eindsignaal. Met als resultaat de eerste Willem II-overwinning ooit bij Ajax in de Eredivisie.

Switch naar CL
Van een verloren Eredivisie-wedstrijd naar UEFA Champions League-voetbal. De ‘switch’ moet linea recta gemaakt worden door de Ajax-selectie. Woensdagavond hopen de Ajacieden op Russische bodem de remise in Amsterdam (1-1) een passend vervolg te geven. In deze belangrijke alles-of-niets wedstrijd is de doelstelling kraakhelder: minstens één keer scoren, en het doel leeg houden. Lukt dit, dan plaatsen de Ajacieden zich voor het allerbelangrijkste toernooi in het Europese clubvoetbal.

NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Functiewijziging Alex Kroes
Rensch: Het was niet goed genoeg
Van t Schip: Kan uiteraard niet leven met een punt
Van t Schip over fitheid, speelwijze en Excelsior-thuis
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken

Volgende wedstrijd

FC Volendam  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20