Ajax na Bayern-uit nog steeds koploper
Datum: 02-10-2018  Bron: ajax.nl
Ajax staat ook na de 2e speelronde in de groepsfase van de UEFA Champions League nog aan kop van groep E. In München speelde het team van Erik ten Hag na een razendsnelle achterstand met 1-1 gelijk tegen Bayern. Noussair Mazraoui scoorde de gelijkmaker.

Trainer Erik ten Hag verraste met zijn opstelling voor het 2e groepsduel in de UEFA Champions League tegen Bayern München. Vooraf was de vraag of hij zou kiezen voor Klaas Jan Huntelaar of Kasper Dolberg als diepe spits. Het antwoord was enigszins verrassend, zowel Huntelaar als Dolberg begon op de bank. Frenkie de Jong was niet fit, waardoor er een basiselftal in het veld stond, dat vooraf niet werd verwacht.

Van de Beek terug in basis
Donny van de Beek keerde terug in de line-up, Max Wöber stond naast Matthijs de Ligt in het hart van de defensie, waardoor Daley Blind doorschoof naar het middenveld. De voorhoede bestond uit het dynamische trio Hakim Ziyech, Dusan Tadic en David Neres.

Ajacieden even zonder lucht
Ajax kreeg gelijk na de aftrap geen lucht van de thuisploeg, dat via Arjen Robben in de 3e minuut al een aardige mogelijkheid kreeg. Andre Onana moest gelijk serieus aan de bak, maar was in de 4e minuut al kansloos op een kopbal van Mats Hummels, 1-0.

De Amsterdammers moesten het hoofd koel houden, niet in de war raken en proberen het eigen spel te spelen. Dat lukte ploeg van Ten Hag goed en het herstel leidde in de 17e minuut tot de 1e mogelijkheid voor Tadic. Die zocht het doel echter te hoog. Drie minuten later was een schot van Zyech Neuer bijna te machtig. Bijna…

Mazraoui: 1-1!
Maar in de 22e minuut was het helemaal raak! Noussair Mazraoui zette zelf de aanval op en schoot via een Duits been langs Neuer, 1-1. Net voor rust haalde Ziyech heerlijk uit, maar die bal werd door Neuer over de dwarslat getikt. Daardoor stapte Ajax als morele winnaar de kleedkamer in.

100 procent kansen
Ajax begon uitstekend aan de tweede helft. Binnen een paar minuten had Ajax al 2 goede mogelijkheden gehad op de 1-2. Tadic en Tagliafico kwamen echter net tekort om Neuer te verschalken. Net als na 60 minuten spelen Ziyech en Van de Beek in kansrijke positie stonden na een voorzet van Tadic. Maar ook nu kwam Neuer als winnaar uit de strijd.

Dat was zonde, want zo gaf Ajax Bayern de kans zich te herstellen zonder dat afstand was genomen. En herstellen, dat deden de Zuid-Duitsers. Ze werden sterker en sterker met nog 20 minuten te gaan. Maar ook Ajax liet zich gelden. Van de Beek had in de 72e minuut de 3e grote kans van 2e helft, maar hij schoot vrij voor Neuer naast.

Voetbalgevecht
Er ontspon zich een prachtig voetbalgevecht waarin Onana in de 77e minuut de bal uit zijn doel wist te tikken. En waarin Kasper Dolberg in de 85e minuut zijn opwachting maakte voor Neres. Zou hij kunnen wat hij tegen Te Werve en Fortuna deed? Scoren?

In de blessuretijd was Lasse Schöne heel dicht bij de winnende treffer. Zijn vrije trap werd door Neuer tegen de lat geduwd en Dani de Wit kwam net te laat om alsnog doeltreffend af te ronden. Daardoor bleef het 1-1 en daarvoor had iedereen van te voren grif getekend.