Ajax maakt na rust verschil met Fortuna Sittard
Datum: 30-09-2018  Bron: ajax.nl
Ajax heeft in de tweede helft het verschil kunnen maken tegen promovendus Fortuna Sittard. Na de entree van Kasper Dolberg lukte het wel de kansen te benutten. De Deen scoorde zelf de 0-1 en de andere invaller Donny van de Beek bracht Hakim Ziyech in stelling voor de 0-2. Tussen de goals in verrichtte Andre Onana nog zeer knappe reddingen waardoor de voorsprong gehandhaafd bleef.

De voorbereiding op Fortuna Sittard begon niet vlekkeloos voor Ajax. Frenkie de Jong kon vanwege een kuitblessure niet meer naar Limburg en in het stadion viel ook Max Wöber tijdens de warming-up af. Hij werd ziek. Goed nieuws was er ook, want Matthijs de Ligt kon zijn plek achterin weer innemen. Carel Eiting speelde in plaats van Frenkie de Jong.

Makkelijker gezegd dan gedaan
Eerder op de avond won PSV de uitwedstrijd bij NAC met 0-2 dus Ajax wist wat het te doen stond: winnen en het liefst ruim. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Tegen de hardwerkende promovendus lukte het in de eerste helft nauwelijks gevaarlijk te worden. Lag er al een opening dan gleden de Ajacieden vaak uit. Rond de 25e minuut was Ajax een paar keer dicht bij de openingstreffer. Maar ook na mogelijkheden van Dusan Tadic, Hakim Ziyech en Matthijs de Ligt stond het nog altijd 0-0.

De ploeg van Ten Hag gaf de moed uiteraard niet op en wist zich gesterkt door het slagen van vele mooie combinaties. Jammer genoeg stokte de aanval steeds bij het laatste station van de aanval. Hoe meer de rust naderde hoe groter de kansen voor Ajax waren. Echter zonder resultaat. Op slag van rust had Fortuna nota bene nog op voorsprong kunnen komen. Onana redde echter knap op het schot van Ahmed El Messaoudi.

Dolberg maakt het verschil
In de tweede helft moest Kasper Dolberg het verschil gaan maken. Hij verving Huntelaar, die een ongelukkige wedstrijd speelde. Drie minuten had de Deen nodig om Ajax aan de voorsprong te helpen. De Fortuna-defensie zag Dolberg compleet over het hoofd en daar profiteerde hij volop van, 0-1.

Maar doordrukken lukte Ajax niet. In het laatste kwartier leunde de Amsterdamse formatie bovendien zwaar op doelman Onana. Tot 2 keer toe redde de keeper uit Kameroen uitstekend op inzetten van invaller Lazaros Lamprou en André Vidigal. Een paar minuten later viel de beslissing. Carel Eiting mikte nog mis, maar in de 78e minuut scoorde Ziyech wel, 0-2.