Ajax viert terugkeer Champions League met heerlijke zege
Datum: 20-09-2018  Bron: ajax.nl
Voor het eerst sinds 10 december 2014 was het weer zover: Ajax in de groepsfase van de Champions League. De terugkeer werd gevierd met een heerlijke zege op AEK Athene (3-0). Treffers van Nico Tagliafico (2) en Donny van de Beek en de rentree van Kasper Dolberg zorgden voor een groot feest in de Johan Cruijff ArenA.

Erik ten Hag moest het doen zonder Matthijs de Ligt. De aanvoerder kon door knieproblemen niet in actie komen. Frenkie de Jong nam zijn honneurs achterin waar, terwijl Carel Eiting kon rekenen op een plek op het middenveld. Om 18.55 uur floot scheidsrechter Carlos Del Cerro voor het beginsiginaal: het Champions League-avontuur kon beginnen!

Publiek de geest, spelers vleugels
Het beeld van de wedstrijd liet zich binnen 1 minuut tekenen. De Grieken trokken zich met 11 man terug op eigen helft, terwijl Ajax met snel positiespel jacht maakte op de openingstreffer. Voorzetten van Dusan Tadic en David Neres zorgden voor gevaar. Het publiek kreeg de geest, de spelers vleugels.

Na 10 minuten kroop AEK uit zijn schulp. Het leidde direct tot de grootste kans van de wedstrijd. André Simoes had alle tijd om in te koppen, maar mikte de bal naast het doel van Andre Onana. Kort daarna kon Ezequiel Ponce een goede steekbal net niet controleren. De storm van Ajax zwakte even af.

Ajax nam het initiatief (63% balbezit) direct weer terug, maar zo swingend als de eerste 10 minuten werd het de 1e helft niet meer. De stugge Grieken probeerden de Ajacieden via fysieke strijd en overtredingen uit de wedstrijd te halen. Dit lukte aardig, want scheidsrechter Del Cerro had zijn handen vol.

Van Marley naar Nico!
De sfeer in de Johan Cruijff ArenA kreeg in de rust een exrtra boost toen Ky-Mani Marley 'Three little birds' kwam zingen. De supporters bleven ook na het beginsignaal meebrullen, totdat Nico Tagliafico het nummer onderbrak.

Een afgeslagen corner werd via David Neres opnieuw ingebracht en kwam voor de voeten van de Argentijn. Hij twijfelde niet en schoot raak! In plaats van Bob Marley galmde het nummer van Tagliafico vanaf de tribunes. 'Nicooo, Nicoooo!'

De Argentijn had ruim 10 minuten later een enorme kans op zijn 2e van de avond. Een vrije kopbal werd op wonderbaarlijke wijze gered door AEK-doelman Vassilis Barkas. Het vertrouwen groeide bij de Ajacieden, die de aanval bleven zoeken.

Wissels Van de Beek en Dolberg
Ten Hag moest vervolgens noodgedwongen zijn 1e wissel toepassen. Klaas Jan Huntelaar leek niet helemaal fris, waardoor Donny van de Beek hem moest vervangen. Het bleek een gouden wissel. De invaller zorgde met een fraaie volley voor de belangrijke 2-0.

Direct na de treffer kwam ook Kasper Dolberg in het veld. Het waren voor de Deense spits zijn 1e minuten in het shirt van Ajax sinds 6 mei 2018. Een rentree die kon rekenen op grote steun vanaf de tribunes. Tot slot werd de kers op de taart verzorgd door Nico Tagliafico. Hij werd diep gestuurd op links, liet de bal stuiteren en haalde bewsut of onbewust fantastisch uit: 3-0! De terugkeer in de Champions League werd een feestje...