Ajax vergeet te winnen in Luik
Datum: 07-08-2018  Bron: ajax.nl
Ajax is er niet in geslaagd een mooie 0-2-voorsprong tegen Standard Luik over de streep te tillen. Na goals van Klaas Jan Huntelaar en Dusan Tadic en een handvol gemiste kansen kwam de thuisploeg in de slotfase van de heenwedstrijd uit de derde voorronde van de Champions League toch langszij: 2-2.

,,We hopen een uitdoelpunt te maken", gaf trainer Erik ten Hag voor de wedstrijd aan. Hij werd op zijn wenken bediend. Ajax scoorde zelfs 2x, maar kon de winst toch niet grijpen. Maar met 2-2 is de uitgangspositie voor de return evengoed nog fraai.

Basisplaats Daley Blind
De Amsterdamse ploeg zag er niet helemaal hetzelfde uit als vorige week tegen Sturm Graz. In Luik was er - na het basisdebuut van Dusan Tadic vorige week - een basisplaats voor een andere grote aankoop ingeruimd. Daley Blind vormde samen met Matthijs de Ligt het hart van de defensie. Daardoor schoof Frenkie de Jong door naar het middenveld. Voor Carel Eiting was er deze avond geen plaats in de basis.

Standard kwam er in de beginfase levensgevaarlijk uit. Tot tweemaal toe belandde de bal net naast de goal van André Onana, maar het was Ajax dat als 1e scoorde. Daarmee pakten de bezoekers het felbegeerde uitdoelpunt al in 19e minuut. Tadic zette prachtig voor vanaf de achterlijn en Klaas Jan Huntelaar kopte zeer knap raak. Het was alweer zijn 3e goal van het nog prille seizoen.

Koud 3 minuten later had Orlando Sá Standard alweer naast Ajax kunnen zetten, maar Onana voorkwam met de voet een tegentreffer.

In de 34e minuut werd de score verdubbeld. Hakim Ziyech passte vanaf eigen helft naar Neres, die legde terug en Tadic schoot via de binnenkant van de paal binnen: 0-2. Op slag van rust eindigde een vrije trap van Lasse Schöne nog op de lat.

Toch nog spannend
Na rust had Hakim Ziyech Ajax naar een nog comfortabelere 0-3 moeten zetten, maar hij schoot 1-op-1 met Ochoa voorlangs. Zo bleef de thuisploeg in de wedstrijd en kreeg in de 67e minuut het geloof helemaal terug. Mehdi Carcela schoot van buiten het strafschopgebied verrassend langs Onana, 1-2 en 1 minuut later was het zowaar bijna 2-2 toen invaller Renaud Emond bijna raak kopte. Via de binnenkant van het veld kon Onana de bal gelukkig vangen.

In de drinkpauze – vanwege de warmte halverwege zowel in de 1e als 2e helft gehouden - kon Ten Hag zijn mannen weer toespreken. Hij bracht Zakaria Labyad voor zijn officiële debuut, Ziyech ging naar de kant. Een paar minuten later kwam ook Donny van de Beek binnen de lijnen en hij zag dat Huntelaar eigenlijk 1-3 moeten maken. Maar de spits moest zijn meerdere erkennen in Ochoa.

Domper in slotfase
Standard Luik drong in de slotfase nog wel aan en in de extra tijd kwam de formatie van coach Michel Preud'homme zelfs nog langszij. Emond schoot vanaf 11 meter raak, 2-2. Ajax blijft na 3 Europese duels ongeslagen. Volgende week is de return in een uitverkochte Johan Cruijff ArenA.