Ajax brengt spanning heel klein beetje terug
Datum: 11-03-2018  Bron: ajax.nl
Ajax is 3 punten dichter bij PSV gekomen. Het team van Erik ten Hag kwam laat op gang deze zondagmiddag tegen sc Heerenveen, maar won uiteindelijk ruim: 4-1. Aanvoerder Matthijs de Ligt, Nico Tagliafico, Donny van de Beek en David Neres maakten de goals.

‘Wat als…’, telt niet
De weg naar de Amsterdam ArenA toe was zondagochtend mistig. Dat paste wel bij de staart van dit Eredivisieseizoen, die in nevelen is gehuld. Want na de zeperd van PSV in Tilburg (het werd 5-0 voor Willem II) blijft het – ondanks de enorme achterstand op de koploper – een beetje spannend. En zal bij de fans vooral de zinsnede ‘wat als’ door het hoofd spoken. ‘Wat als’ telt niet in het echte leven en dus ook niet in de voetballerij. Maar toch, wat als Ajax gewonnen had van Utrecht en Vitesse? Wat als… , het telt niet. Het blijft mistig.

Rigoureuze maatregelen
Helder is wel dat Ajax deze middag van de nummer 10 van de Eredivisie móest winnen. Niet alleen om het slot van de competitie nog enigszins spannend te maken, maar ook voor de fans. Uit Europa, uit de beker en op grote achterstand van PSV. Trainer Erik ten Hag nam voor de wedstrijd tegen Heerenveen rigoureuze maatregelen. Aanvoerder Joël Veltman werd geslachtofferd en moest op de bank plaatsnemen. De band verhuisde naar de arm van Matthijs de Ligt.

De jonge aanvoerder was in de 3e minuut al heel dicht bij de openingstreffer. Uit een corner van Hakim Ziyech zette hij Morten Thorsby zo onder druk dat deze de bal op de eigen paal kopte. In de aanval erop had Heerenveen een mogelijkheid maar de inzet ging voorlangs.

Het spel golfde heen en weer. Het was een heerlijke open wedstrijd. Na een fraaie actie van Justin Kluivert die Dumfries in de 19e minuut tot tweemaal op de knieën kreeg schoot Huntelaar de voorzet van de jonge linksbuiten over.

Jongensboek Matthijs de Ligt
Maar voor het jongensboek van De Ligt moest het natuurlijk zo zijn dat hij de 1-0 op het scorebord zette. Meegelopen met een Ajax-aanval kopte hij zijn ploeg in de 31e minuut op voorsprong. Lang konden ze daar niet van genieten want een minuut later haalde Martin Ødegaard verwoestend uit: 1-1. Na die productieve anderhalve minuut gebeurde er tot rust weinig meer.

Grote kansen Ajax
In de tweede helft speelde Ajax naar de eigen harde kern toe en dat leidde al snel tot grote kansen. Eerst mikte Donny van de Beek – na goed werk van Neres en Huntelaar - zwaar gehinderd door een Friese naast, daarna was Huntelaar vanuit de draai dicht bij de 2-1 en in de 50e minuut volleerde de spits op de lat. 3 minuten later zag Van de Beek zijn geplaatste kopbal door Hansen knap uit het doel worden getikt.

Eerste Ajax-goal Nico Tagliafico
En eindelijk in de 59e minuut viel de 2e Ajax=goal. Daar ging wel een heuse flipperkast aan vooraf, maar toen de bal voor de voeten van Nico Tagliafico kwam was het raak: 2-1. Zijn eerste goal in Ajax-dienst.

In de 70e minuut had de 3-1 op het scorebord moeten komen. Na een afgeslagen corner van Heerenveen stoof Ajax met 3 aanvallers op 1 verdediger en de keeper van Heerenveen af. De voorhoede speelde het echter onzorgvuldig uit en Lucas Woudenberg kwam als winnaar uit de bus.

Van de Beek maakt 3-1, no-look-goal Neres
In de 80e minuut bracht Ten Hag alsnog Veltman binnen de ploeg. Max Wöber ging naar de bank. 8 minuten later gooide Ajax de wedstrijd in het slot. Ziyech zette Van de Beek vrij voor Hansen en nu schoot hij wel raak, 3-1. In de blessuretijd soleerde Neres nog naar de 4-1, een no-look-goal. Zo komt Ajax tóch weer een stapje dichter bij PSV, al is het gat met 7 duels te gaan erg groot: 7 punten.